På Bali finns mängder av bra restauranger med fisk, kött, vegetariskt, indonesiskt, thailändskt, japanskt, allt…
ETT TIPS ÄR att ta en taxi från Kuta till Jimbaran beach och äta i solnedgången. Här finns massor av restauranger. Matställena är enkla familjeföretag men maten gudomlig. Min favoritrestaurang heter ”Café Roma”. Du pekar ut vilken hummer, bläckfisk eller fisk man vill ha. Allt är purfärskt. Du betalar per vikt och sedan ingår så mycket såser, ris, grönsaker och potatis att det knappt ryms på bordet – ett kulinariskt äventyr i enkel förpackning.
FISKEN PÅ JIMBARAN kostar c:a 35-70 kr kilot. Pröva Baramundi, en fantastiskt god vit saftig fisk. Den är så god att den nästan slår hummern tycker jag.
PÅ RESTAURANG ”KORI” på Poppies Lane 2 i Kuta är inredningen vacker och rätterna läckert serverade. Prova gärna äta saté här. Men gå hit på kvällen. Lunchmenyn är inte så spännande. I Seminyak, bortom Legian och Kuta, finns massor av läckra restauranger och du kan äta allt från Grekiskt, Italienskt och Japanskt till Indiskt. El Ultimo och Café Bali är några av mina favoriter.
Försök få tag på en gratistidning som heter The Beat. (Brukar finnas på Kori bl a.) Där kan du läsa om alla restauranger, barer, klubbar och diskotek på Bali.
I RULLANDE GATUSTÅND görs ibland jättegod mat och det är dessutom väldigt billigt (3 – 4 kronor). Men det har varit mycket debatt om att de tillsätter allt möjligt farligt i maten för att den ska hålla sig. Under 20 års tid har jag aldrig blivit sjuk av att äta från de rullande gatuköken, men det är klart, om de stoppar i formalin så konserverar det väl allt. Man kan också köpa god billig mat av tanterna som säljer mat på stranden, deras försäljning vänder sig främst till de som jobbar på stranden. Så de kommer inte att söka upp dig. Du får söka upp dem. Men som sagt, du tar risken att få i dig konstiga tillsatser, så hör med någon indonesier, som inte är jävig, om det är OK att äta på de lokala ställerna.
OM DE FRÅGAR om du vill ha bongkos? Så betyder det ”Take Away” på Indonesiska. Säg till om du inte vill ha det så starkt ” Tidak pedas” heter det på indonesiska. De flesta gör Nasi Goreng eller Mie goreng (stekta nudlar) men har du tur hittar du någon som gör Saté. (Små grillspett med jordnötssås). Saté Kambing är gjort på getkött och Sate Ayam på kyckling. Det står skrivet på vagnarna vad de tillagar.
PROVA OCKSÅ alla sorters färska juicer, till exempel mango, vattenmelon, banan+papaya eller mixed juice. Du behöver inte vara rädd för att ha is i drinkar på Bali. Isen är statligt kontrollerad och köps till de små restaurangerna. Sallad är jag personligen däremot lite försiktig med, eftersom balineserna själva inte har råa grönsaker på sin vardagsmeny. I Kuta, Sminyak och Sanur kanske det kan vara okej att äta sallad på bättre restauranger. Annars är Cap cay, lätt wokade grönsaker är ett alternativ till sallad och perfekt till lunch.
Tillbaka till start på Balitips