Bali är en ö där hinduismen lever stark. Fastän balineserna klär sig som vi, lyssnar på samma musik, ser samma filmer etc, så är även de unga starkt troende och umgängesreglerna kan skilja sig från vad vi västerlänningar är vana vid.
TÄNK PÅ ATT inte sitta så att du pekar med fotsulorna mot någon indonesier, fötterna anses orena. Undvik också att klappa barn på huvudet, som anses heligt.
BLI INTE ARG i onödan, för på Bali anses det mycket omoget att visa ilska.
GÅ IN I TEMPEL iförd rätt klädsel. Det innebär en lång sarong för både män och kvinnor och till det har man en bred scarf runt midjan.
Indoneser är oftast otroligt ödmjuka till sättet. De få som är aggressiva har oftast en skruv lös.
ÖVRIGA TIPS
-Ta med en tunn handduk som torkar fort om du ska bo billigt utan luftkonditionering. En tjock frottéhandduk kommer förmodligen inte att torka på hela vistelsen, snarare utvecklas den till en surnande mögelhärd.
– Solen är mycket stark. Undvik att vara ute i solen utan solskyddsfaktor mellan 10.00 och 15.30. Jag har varit med om att människor bränt sig mitt på dan trots att det varit mulet och småregnat, så stark är solen.
– Ta med öronproppar. Det är oftast lyhört i Indonesien och morgonpigga tuppar dyker upp där man minst anar det. På små hotell har fönstren oftast inte glas utan bara myggnät och galler av svarvade trästänger. Det indonesiska livet sipprar in som en ljudmatta på gott och ont. Diskoteken kan också störa.
– Använd indonesiskt myggmedel som skyddar mot både malaria och denguefeber.
– Om du är i ett område med lite turister. Kolla lakanen när du kommer till ett nytt ställe och be dem byta om det är geckobajs och damm på dem. I allmänhet är det väldigt rent, men naturen tar snabbt över ett obebott rum.
– På Bali är det i princip kundens ansvar att ha växel. Ja, det är kostigt, men det är inget du kommer att kunna ändra på under några veckor. Spar på småslantar.
SHOPPING
Står priset utsatt på en vara är det inte stor idé att pruta. Annars – pruta, men låt det inte gå till överdrift. Gå inte runt och känn dig lurad hela tiden. Är du nöjd med priset och försäljaren nöjd med priset så se det som en bra affär. Du kommer ändå att shoppa till bra priser. I vissa guideböcker står det att man inte ska ge dricks, men det tycker jag är synd.
De flesta som arbetar på restaurangerna har väldigt dåligt betalt och behöver verkligen den där dricksen. Mitt förslag är att du ger dricks om du får bra service.
TIGGERI – ETT MORALISKT DILEMMA
Tiggeri förekommer mest i Kuta. Köp hellre något av dem som säljer något på gatan än att ge pengar till tiggare. Jag har sett turister ilsket föra undan barn som säljer något och sen ge pengar till ett barn som tigger. Det kan väl knappast bli tossigare. Vill du gärna ge något till barn som tigger, ge en flaska vatten eller något ätbart. Barn får kanske pengar när de är små, men vem ger dem pengar när de blir stora? Vad kan de leva av då? Kriminalitet och prostitution blir ofta deras väg till överlevnad. Om du verkligen vill hjälpa till är mitt förslag att du ansöker om ett fadderbarn genom SOS-barnbyar. Själv har jag ett fadderbarn på Java, grannön till Bali.
Du kan också besöka SOS-barnbyar på Bali.
Adress:
SOS Desa Taruna Bali
Desa Bantas, Kec.Selemadeg, Kab. Tabanan 82162
Bali, Telefon: 00 62 (0)361-241847